Sociala medier – vem har ansvar?

Det finns en mängd saker att ta hänsyn till i fråga om sociala medier. Det tar tid mycket tid att hålla ex Facebook uppdaterat och intressant. Dessutom har du ansvar för vad som skrivs, inte bara det du skriver själv utan även de kommentarer som läggs in. Om någon skriver något olämpligt eller namnger någon är det ditt ansvar att se till att det tas bort omgående.

I dagarna kom en fällande dom för en person som inte tagit bort kränkande inlägg på en Facebooksida där han var administratör. Han ansåg sig inte ha den möjligheten eftersom han har ett annat heltidsarbete. Domen blev relativt mild i första instans; villkorlig dom och 60 dagsböter. Dock visar det att även om det kan finnas andra omständigheter så kan den som är ansvrig för en sida inte underlåta att administrera och kontrollera det man har ansvar för. I det här fallet är det ganska uppenbart vad som har hänt, men en mediastorm kan bryta ut över en ”småsak” och plötsligt delas inlägg och kommenteras utan att man har direkt kontroll.

Om någon kommenterar och nämner en annan person vid namn eller lägger in bilder där personer är identifierbara så är det en personuppgift. Vad gäller då? Alla personuppgifter som behandlas ska ha en laglig grund. Vid publicering i sociala medier är det troligt att SAMTYCKE måste användas och det ska vara dokumenterat. Samtycket ska samlas in före behandlingen och personen i fråga har rätt att säga nej. Samtycket kan också återkallas när som helst.

Läs mer här – Samtycke som laglig grund
Lyssna på en pod – GDPR och sociala medier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.